Interval – Cardio

Dé manier bij uitstek om een bom aan calorieën te verbranden, je conditie te verbeteren, je weerstand te verhogen, en ga zo maar door. Interval training wordt al jaren gebruikt voor bepaalde disciplines zoals atletiek, verschillende balsporten, …

Wat is het eigenlijk?

De training is over het algemeen een stuk korter dan de klassieke conditie (cardio) trainingen, maar eens zo effectief en een stuk minder tijdsintensief.

Er bestaan wel heel wat verschillende intervaltrainingen afhankelijk van het beoogde resultaat. Een marathonloper die zijn weerstand wil verhogen zal op een andere manier aan intervaltraining doen, dan iemand die een maximale vetverbranding wil bewerkstelligen

Het zijn korte, krachtige inspanningen (bijvoorbeeld sprints) afgewisseld met (bijvoorbeeld) even lange recuperatie-momenten. Je zorgt er voor dat je hartslag in een mum van tijd de lucht in gaat, gevolgd door een hertselmoment dat vaak niet voldoende is om je hartslag volledig onder controle te houden, waardoor je in zuurstofnood komt.

Het effect dat je daar uit krijgt is een hogere verbranding in rust, die wordt veroorzaakt door verhoogde zuurstofopname na het sporten. Je kan heel wat verschillende studies over terug vinden die deze geweldige trainingsvorm bevestigen.

Cardio….Om maar direct met de Kluis in huis te vallen…

Cardio is overroepen en heeft voor waarschijnlijk 90-95% van de fitnessbevolking of bewegende mensen weinig tot geen NUT! Misschien stap ik nu wel op enkele gevoelige lange tenen, maar so be it!

De waarheid zet vrij! Nietwaar?

Nu ik ga niet zo maar beweringen doen die ik niet nader uitleg om het beter te doen begrijpen.

Wat verstaan  de meesten onder cardio training?

Een inspanning die vaak wordt berekent op de maximum hartslag en de leeftijd van een individu.

Het percentage van die maximum hartslag volgens leeftijd voor een cardio training ligt gemiddeld rond de 75% en kan je dus relatief lang volhouden, omdat je helemaal niet snel zal,verzuren.

Cardiotraining kan goed zijn voor bepaalde doelgroepen, nl. :

  • Echte duursporters: marathonlopers, wielrenners, triathleten,,…
  • recreatieve lopers, fietsers, wandelaars, hikers:
  • occasionele recreatieve bewegers die vooral in het weekend als ontspanning sporten uit punt 2 doen. Vaak is de  inspanning niet hoog genoeg om het cardio te noemen, maar we nemen het erbij.  Ik doe hierbij geen afbreuk aan  deze vorm van bewegen, maar wil gewoon een duidelijk onderscheid maken.
  • Mensen met bepaalde aandoeningen en dus maar tot bepaalde hoogte inspanningen mogen of kunnen doen.
  • Zwangere vrouwen gaan afhankelijk van hun sportverleden, tijdens de zwangerschap ook over tot cardio training.

Voor bijna alle andere mensen kan het een aanvulling betekenen op een training, maar het mag NIET de basis vormen!

Het verhogen van je hartslag is natuurlijk wel van essentieel belang, en is ook nodig voor een goede training.